Apetyt na lepsze życie

Electrolux to firma wywodząca się ze Szwecji, znana w Polsce od wielu pokoleń. Starsze z nich często wręcz utożsamiają tę nazwę z… odkurzaczem. Dzisiaj kojarzy się nie tylko z wysokiej jakości sprzętem AGD, ale i kreowaniem trendów związanych z dbałością o środowisko oraz gospodarowaniem żywnością w kuchni tak, by minimalizować jej marnowanie.

Przy pomocy mądrze zaprojektowanego piekarnika parowego, lodówki, płyt indukcyjnych i zmywarek mamy możliwość zmieniać swoje konsumpcyjne przyzwyczajenia, poznawać na nowo smak ulubionych potraw i oszczędzać. W duchu utrzymania ekologicznej równowagi planety.

Electrolux

Cyrkulacja smaków i aromatów

Gotowanie i jedzenie to zmysłowe przyjemności, które – gdy nada się im ramy myślenia w duchu ekologii – nabierają dodatkowego smaku. Tymi ramami są urządzenia, które wspierają w mądrym gospodarowaniu żywnością oraz wydobywaniu z potraw maksimum smaku. Służą temu choćby piekarniki parowe, które inteligentnie wykorzystują cyrkulację pary zatrzymując składniki odżywcze i wilgotność w potrawach, a zużywając przy tym minimum energii przy maksimum efektywności.

Znany polski kucharz, Julian Karewicz, będący ambasadorem Electroluxa, zauważa jeszcze dwie, ważne ich zalety: – Po pierwsze dzięki piekarnikom parowym możemy nie tylko przetwarzać żywność, ale i ją konserwować. Pasteryzacja to bardzo dobry sposób na żywność ekologiczną, czyli taką, którą komponujemy sami ze składników z dobrego źródła. Po drugie zaś często uważamy, że odgrzewane potrawy są pozbawione smaku i nijakie. Tymczasem mając pod ręką piekarnik parowy, już nigdy więcej tak nie powiemy i nie będziemy marnować żywności. Para pozwala szybko odgrzewać potrawy i nie wysusza ich. Fuzja smaków i aromatów – zachowana!

Julian Karewicz podkreśla również, że: – Para to taka super moc, która niezależnie od wybranej metody kulinarnej wspiera ją. Sprawia, że ugotujemy lub upieczemy obiad szybciej, smaczniej, a produkty przetworzone w parze będą zdrowsze.

Electrolux

Mądre planowanie

Lodówki Electrolux pomagają w ograniczaniu marnowania żywności. Służą temu przemyślany projekt wnętrza oraz technologie, które tworzą wewnątrz optymalne środowisko do przechowywania mięs i ryb, warzyw i owoców oraz nabiału. Osobno, bo każdy z tych produktów potrzebuje nieco innych warunków do tego, by jak najdłużej zachować świeżość. A w jaki sposób planować gotowanie, by uniknąć marnowania? – Dokładnie tak, jak planujemy sobie tydzień w kalendarzu podpowiada Julian Karewicz.

– Optymalizujemy czynności w taki sposób, by stracić jak najmniej czasu na dojazdy, a zyskać jak najwięcej czasu na odpoczynek i – nomen omen – upiec kilka pieczeni na jednym ogniu. Projekt jadłospisu na obiady na parę dni zapewni nam podwójny zysk. Po pierwsze: może okazać się, że robienie jednego dania przysłuży się kolejnemu. Jeśli w poniedziałek zaplanujesz rosół to zrób go więcej, by we wtorek przerobić na kapuśniak lub pomidorową. Gdy będziesz gotować pomidorową, użyj pomidorów również do tego, by zrobić sos do makaronu lub gulaszu, itp., itd.

Electrolux

Przepis na szwedzką kuchnię.

Dodając do tego zestawu energooszczędne płyty indukcyjne z eko timerem oraz funkcją SenseBoil regulującą temperaturę i zapobiegającą kipieniu, oraz zmywarkę z intuicyjnym interfejsem pozwalającym wybrać ekologiczny cykl mycia, mamy kuchnię rodem ze Szwecji. Co to oznacza? Przestrzeń, której wyposażenie zostało zaprojektowane w jasno określonym celu: jeść ze smakiem, nie marnować żywności i maksymalnie oszczędzać energię elektryczną. A jakie szwedzkie potrawy warto wypróbować w tej zrównoważonej kuchni?

– Ja osobiście jestem fanem past kawiorowych, w których Szwedzi się specjalizują – mówi Julian Karewicz. I dodaje,  że – Szwecja może poszczycić się ogromną ilością „gwiazdkowych” restauracji, które serwują dania z własnych, ekologicznych upraw oraz surowców pozyskiwanych regionalnie. I wiele lokali korzysta z funkcji pary, dlatego dania przez nich serwowane są tak smaczne i pożywne.

A więc, smaklig måltid!

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły: