Dwupoziomowe mieszkanie artystów z widokiem na park krajobrazowy

Wnętrze dwupoziomowego apartamentu z widokiem na Trójmiejski Park Krajobrazowy, zaprojektowano dla pięcioosobowej rodziny artystów uwielbiającej słońce, morze, podróże, ale także prowadzącej bardzo bogate życie towarzyskie.

Właściciele liczącego 136 m kw. mieszkania zgłosili się do pracowni Kolektyw D2 ze szczegółowym wyobrażeniem tego jak ma wyglądać ich przyszły dom. Zależało im na aranżacji z wykorzystaniem ciepłych barw ziemi oraz naturalnych materiałów z akcentami złota.

Część zaproponowanych rozwiązań, takich jak gres na całej powierzchni przestrzeni dziennej, mieli już osobiście przetestowanych, na poparcie innych mieli starannie wyselekcjonowaną kolekcję inspiracji z magazynów i portali branżowych.

Wielkie zmiany

Aby jak najlepiej odpowiedzieć na ich potrzeby, architektki Dominika Batogowska-Słodkowska oraz Dominika Ponikła już na wstępie zadecydowały o konieczności wprowadzenia zmian do układu funkcjonalnego. Maksymalnie otworzono przestrzeń dzienną, ale także minimalnie zabudowano antresolę, dzięki czemu nie zaburzono tak ważnej dla właścicieli wędrówki światła dziennego po wnętrzu.

Niełatwym zadaniem było ulokowanie schodów prowadzących na antresolę. W zależności od tego czy góra miała być prywatnym azylem rodziców, czy królestwem dzieci, schody zmieniały swoją lokalizację i układ. Ostatecznie zaprojektowano je w centrum salonu, a antresola pozostała w rękach rodziców. Właściciele mieszkania są artystycznymi duszami, z pasji i z zawodu, wiedzieli więc ze nie chcą schodów banalnych. Miała powstać pewnego rodzaju rzeźba, element dekoracyjny, nie tylko funkcjonalny.

Kolejnym wyzwaniem było rozlokowanie kuchni, jadalni i salonu tak aby zachować poczucie otwartości przestrzeni przy jednoczesnym wyraźnym wyznaczeniu funkcji. Pierwotnie aneks kuchenny zlokalizowany był w innym miejscu jednak do momentu rozpoczęcia prac remontowych nie wiadomo było, czy uda się go przenieść. W trakcie prac okazało się jednak, że można wykorzystać dodatkowy pion kanalizacyjny, co umożliwiło swobodne przearanżowanie powierzchni.

Jakość przede wszystkim

Dla właścicieli na równi z walorami wizualnymi ważne było wykorzystanie wysokiej jakości materiałów. W ten sposób uwagę przyciągają drzwi wykończone lamelami lub lustrem, fornirowane wykończenie powierzchni, matowe lakiery, gres wielkoformatowy czy spieki kwarcowe.

Wspomnianym elementem bazowym parteru mieszkania, oprócz schodów, jest wykończenie podłogi gresem wielkoformatowym na całej powierzchni części dziennej. Jasna podłoga pięknie odbija światło oraz jest doskonałym tłem dla wygodnego kompletu wypoczynkowego, oraz dekoracji ściennych. 

Na ścianach zawisły prace autorstwa właściciela, który w wolnych chwilach maluje na płótnie. Oprócz autorskich obrazów, znalazło się tu również miejsce dla pięknych designerskich przedmiotów, plakatów czy pamiątek rodzinnych.

 

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Kolory jak narkotyk

Kolory jak narkotyk

Edynburg | 2 sierpnia 2022

Brief dla projektanta był krótki: spraw, że ludzie powiedzą „wow”

Z dbałością o detal

Z dbałością o detal

Kraków | 30 czerwca 2022

Wnętrze eleganckiego apartamentu powstało z myślą o miłośnikach literatury

Zen w rodzinnym wydaniu

Zen w rodzinnym wydaniu

Berlin | 25 czerwca 2022

Polskie projektantki tworzące paryskie studio zrealizowały projekt w… Niemczech