Piękna historia renowacji wiejskiej chaty z 1842 roku

Kiedy aktualni właściciele kupili pochodzący z 1842 r oku czteropokojowy domek, była to niemal ruina. Renowacji wiejskiej chaty podjęli się Taylor + Hinds Architects, przywracając mu subtelną i bardzo stylową prostotę.

W małym miasteczku Oatlands na Tasmanii (nieco ponad godzinę na północ od Hobart) znajduje się największa liczba kolonialnych budynków z piaskowca w całej Australii, a wiele z nich zostało zbudowanych przez skazańców. Wśród zabudowań znajduje się również budynek z 1842 roku, który do niedawna był całkowicie zdewastowany.

Po ponad stu latach bycia w posiadaniu poprzednich właścicieli, nowy nabywca postanowił przywrócić mu dawną świetność, by odnaleźć tu spokój na emeryturze.

Pomimo fatalnego stanu, materiał budowlany zachował wiele ze swojego pierwotnego charakteru. W tym również deski podłogowe z twardego drewna naznaczonego upływem czasu, ręcznie ciosany piaskowiec i cegły. Ten projekt to jednak coś więcej niż renowacja istniejącego budynku. Pragnienie tworzenia pięknych przestrzeni życiowych zawsze było wyznacznikiem realizowanych przez studio projektów. Jednak w tym konkretnym przypadku zarówno klient, jak i architekci wykazali się ogromną dbałością o zachowanie historycznego dziedzictwa i otoczenie zastanej przestrzeni opieką zamiast całkowicie ją redefiniować.

– Bozen’s Cottage to miejsce, w którym odpoczywamy, jemy przy kominku, leniuchujemy z książką, grzebiemy w ogrodzie, oddajemy się hobby i twórczym zajęciom. Chata daje nam ukojenie, czar i radość – wspomina z sentymentem aktualny właściciel.

Wnętrze zostało zaprojektowane z powściągliwą prostotą, z naciskiem na mistrzowską stolarkę i oryginalne ozdoby ceramiczne. Deski podłogowe, piaskowiec i cegły noszą ślady 180 lat historii.

Nowa nazwa domu, Bozen’s Cottage, nawiązuje do poprzedniego właściciela, Bozena Stuarta Pennicotta, którego rodzina mieszkała w tym domu przez ponad 100 lat. Jego przodkowie pracowali jako kowale, cieśle i pasterze. Historia ta znajduje odzwierciedlenie w serii doskonale zaprojektowanych nowych wstawek ze stali i drewna. Zapewnia to współczesne udogodnienia i tworzy delikatne rusztowanie w pokojach.

Więcej na: www.taylorandhinds.com.au

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Kojące ciemności

Kojące ciemności

West Hobart | 11 lutego 2023

Slow Beam to wypoczynek w towarzystwie sztuki i australijskiej przyrody

Nadmorskie ukojenie

Nadmorskie ukojenie

Gdynia | 12 stycznia 2023

120 m kw. na obrzeżach Gdyni wypełniły ciepłe kolory i funkcjonalne rozwiązania

W starym spichlerzu

W starym spichlerzu

Wrocław | 20 grudnia 2022

Dwupoziomowy apartament w starym spichlerzu przeszedł gruntowną przemianę