Browar Mycielskich w Kobylepolu to jeden z najbardziej wymagających projektów rewitalizacyjnych w Poznaniu. Trzy lata po zakończeniu pierwszego etapu inwestycji Warzelnia, Nickel Development otwiera kolejny rozdział. Do przebudowy trafiają następne historyczne obiekty, rusza także budowa nowego skrzydła.
Drugi etap Warzelni zakłada stworzenie 78 apartamentów: od kompaktowych, jedno- i dwupokojowych mieszkań, po przestronne, dwupoziomowe lokale z antresolami. Część z nich powstanie w zrewitalizowanych budynkach dawnego browaru, część w nowo projektowanym skrzydle północnym. Autorem koncepcji architektonicznej, podobnie jak w pierwszym etapie, jest prof. Sławomir Rosolski. Projekt wykonawczy opracowało biuro Demiurg, a za wnętrza odpowiada pracownia Younick Design.
Warzelnia w Poznaniu: kolejny etap rewitalizacji browaru Mycielskich
Zabytkowy charakter inwestycji oznaczał konieczność ścisłej współpracy z Biurem Miejskiego Konserwatora Zabytków. Projektanci, konstruktorzy i inwestorzy zmierzyli się z szeregiem formalnych ograniczeń, ale również z potencjałem miejsca – jego warstwami, ukrytymi detalami, historycznymi strukturami. Udało się zachować i wyeksponować oryginalne sklepienia kolebkowe, kadzie warzelne sięgające 6,5 metra wysokości, stalowe podpory z misternymi zdobieniami oraz oryginalny radiator. W połączeniu z ceglanymi murami staną się one nie tylko elementem wystroju, ale także świadectwem przemysłowego dziedzictwa tego miejsca.
Projekt dopełniają nowoczesne rozwiązania technologiczne. Mieszkańcy będą się mogli cieszyć m.in. ogrzewaniem podłogowym i klimatyzacją, ale również zyskają dostęp do inteligentnego systemu zarządzania, podziemnych hal garażowych z ładowarkami dla samochodów elektrycznych oraz prywatnych boksów rowerowych. W planach jest także stworzenie strefy wellness.
Proponowany układ przestrzenny zakłada wyraźne rozdzielenie strefy prywatnej i publicznej. O intymność zarówno przestrzeni wspólnych dla mieszkańców, jak i apartamentów z ogrodami zadbano zarówno przez ukształtowanie terenu, jak i warstwową roślinność: od wysokich traw i krzewów po średniej wysokości drzewa.
Na poziomie -1 zaprojektowano lokale usługowe z tarasem i amfiteatralnym układem schodów – kolejnym rozwiązaniem mającym na celu oddzielenie mieszkańców od gwaru tej części Warzelni. Dostęp do działających tu w przyszłości punktów gastronomicznych, usługowych i handlowych zapewni również trakt prowadzący ze Stawu Browarnego.
Ten ostatni nie pełni tu wyłącznie roli atrakcji wizualnej – stanowi oś kompozycyjną całej inwestycji i element integrujący układ przestrzenny. Jego obecność poprawia mikroklimat, a dostępność i otwartość terenu pozwala na funkcjonowanie tej przestrzeni także w rytmie codziennego życia okolicznych mieszkańców.
Ważnym aspektem projektu jest także zrównoważony rozwój. W ramach inwestycji zachowano istniejący starodrzew i układ terenu – ograniczono ingerencję w skarpy i lokalny ekosystem, a projekt zieleni, oprócz rewitalizacji istniejących alei parkowych, przewiduje nasadzenia ponad 2000 roślin, w tym 740 drzew. Dodatkowo na terenie inwestycji powstały specjalne schronienia dla chronionych gatunków nietoperzy.
Warzelnia nie pomija również kwestii technicznych: na terenie inwestycji pojawią się panele fotowoltaiczne, systemy zacieniania i przepuszczalne nawierzchnie.