UKRYTE BARWY MINIONEJ EPOKI

DOROTA ŁASKI. ZDJĘCIA: NOTE DESIGN STUDIO

SZTOKHOLM 26.1.2020

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA

Nieciekawy, sztokholmski biurowiec bez kuchni i łazienki to zdecydowanie nie jest przestrzeń, w której chce się zamieszkać. A jednak. Wystarczyło dojrzeć duszę tego miejsca i ofiarować mu odrobinę czułości, by wnętrza odzyskały dawny wdzięk i nabrały domowego ciepła. Niemal stuletni apartament funkcjonował niegdyś jako siedziba domu mody. Pełen był wspomnień dawnej świetności: drewniana podłoga pamiętająca lepsze czasy, sztukaterie i stolarka, jakich próżno szukać we współczesnych wnętrzach, a do tego trzy monumentalne piece kaflowe – wszystkie ukryte i zniekształcone pod wieloma warstwami farby i oświetlone zimnymi reflektorami. Znaleźli się jednak ludzie, którzy zapragnęli dać wnętrzom drugą szansę i przekształcić biurowiec w rodzinny dom z zachowaniem XIX-wiecznego sznytu. Na realizatorów swojego pomysłu wybrali Note Design Studio
Note Design Studio to założona w 2008 roku pracownia projektowa działająca w zakresie architektury, wnętrz, produktów i projektowania graficznego. W ich portfolio można znaleźć zarówno przestrzenie handlowe, jak i korporacyjne, a także meble oraz inne przedmioty stworzone między innymi dla Campera czy IKEA.

Remont wydobył na światło dzienne oryginalne XIX-wieczne barwy pieców – pastelową zieleń, róż i mleczny odcień żółtego. Największym zaskoczeniem okazał się jednak kolor odnaleziony przypadkowo na ramie drzwi po wyburzeniu jednej ze ścian obok pieca – fenomenalny musztardowy, który nagle dodał życia bezosobowej białej przestrzeni. W dalszych działaniach projektanci odeszli od charakterystycznego skandynawskiego minimalizmu, jaki często widuje się we współczesnych renowacjach, i bazując na zastanych barwach, stworzyli ośmiotonową paletę, którą zastosowali w kreacji całej przestrzeni, przywracając jej w ten sposób dawną charyzmę.

Dostawiono również dwie ściany, ale zrobiono to z poszanowaniem dla oryginalnego charakteru pomieszczeń, dopasowując nowe elementy do starych ornamentów. To właśnie dlatego wszystkie meble zaprojektowane do apartamentu są wolnostojące i ustawiono je w odpowiedniej odległości od sztukaterii. Co interesujące, nowe ściany, jak i wszystkie meble pokrywa identyczny wzór krzyżujących się linii ujętych w kwadrat wzorowany na oryginalnym parkiecie jednego z narożnych pokoi.

Wykorzystanie zastanych osobliwości architektonicznych pozwoliło przekształcić białą biurową przestrzeń we współczesną, której trudno odmówić charakteru. Rezultatem jest harmonijne splecenie przeszłości z teraźniejszością z zachowaniem dawnego splendoru i bogatej, przemyślanej kolorystyki. A wszystko to stworzyło pełen ciepła dom dla klienta i jego rodziny.

Lokalizacja: Sztokholm, Szwecja
Czas realizacji: 2017
Powierzchnia: 200 m2
Projekt: Note Design Studio

notedesignstudio.se

hidden_tints_designalive (1)

hidden_tints_designalive (4)

hidden_tints_designalive (5)

hidden_tints_designalive (6)

hidden_tints_designalive (7)

hidden_tints_designalive (8)

hidden_tints_designalive (9)

hidden_tints_designalive (10)

hidden_tints_designalive (11)

hidden_tints_designalive (12)

hidden_tints_designalive (13)

hidden_tints_designalive (14)

hidden_tints_designalive (15)

hidden_tints_designalive (16)

hidden_tints_designalive (17)