Uczta dla współczesnego Lukullusa

W dzisiejszych czasach niestety nie ucztujemy zbyt często, mimo że czas spędzony przy stole w gronie bliskich to jedna z największych przyjemności w życiu. Francuska marka Petite Friture postawiła sobie za cel stworzenie zastawy stołowej, która zapraszałaby do delektowania się każdą chwilą i celebrowania wspólnych spotkań.

Do współpracy zaproszono studio projektowe FÄRG & BLANCHE oraz Revol – fabrykę porcelany z prawie 250-letnią historią. Projektanci zaproponowali ekspresyjną formę przeciętą dynamiczną siatką linii, którą uzyskano poprzez nakładanie filcowych form na świeżo wypalone naczynia, a następnie przewiązywanie ich sznurkiem. Stół zastawiony porcelaną Sucession to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów: niecodzienna, organiczna forma przykuwa wzrok, chropowata tekstura dostarcza bodźców dotykowych, a oszczędna paleta kolorów nie odwraca uwagi od serwowanych dań, które angażują zmysły węchu i smaku.

Więcej na: www.petitefriture.com

Powiązane artykuły:

Siup Studio. Ceramika jak z bajki

Siup Studio

Poznań | 13 października 2020

Rzeźby z niebanalnym charakterem

HOME LAB, czyli małe laboratorium kuchenne Marka Cecuły

HOME LAB

Kielce | 3 kwietnia 2020

Przepis na domowe laboratorium we własnej kuchni

Lukullus w St.Tropez. Najgorętszy warszawski adres tej wiosny

Lukullus w St.Tropez

warszawa | 26 maja 2019

Lodziarnia przy ul. Rozbrat 22/24. Najgorętszy warszawski adres tej wiosny.

Powrót do wiejskich źródeł

Siwaki

Medynia | 17 marca 2017

Siwaki, czyli ręcznie wyrabiany zestaw naczyń ceramicznych.

Marek Cecuła: Ciekawe jest to, czego nie ma

W rozkroku

Gdynia | 11 lipca 2016

Marek Cecuła: Ciekawe jest to, czego nie ma.