STUDIO POEZJI


TEKST ALICJA WASILKOWSKA, ZDJĘCIA JAKUB SKOKAN I MARTIN TŮMA / BOYSPLAYNICE

PRAGA 10.8.2018

ARCHITEKTURA MIEJSCA SZTUKA

Architekci z pracowni CollColl zaadaptowali pomieszczenia dawnej pralni w studio poezji. Inicjatywa miała miejsce na strychu jednej z kamienic praskiego Starego Miasta, a jej inspiracją był wiersz Siegfrieda Mortkowitza „Niekompletne zdanie”.
Architektów poproszono o maksymalne zachowanie historycznych walorów przestrzeni i stworzenie wygodnego oraz niepowtarzalnego wnętrza. Studio miało być komfortowe zarówno dla tych, którzy zdecydują się zatrzymać tam na dłużej, żeby tworzyć, jak i dla tych, którzy wpadną tam tylko na chwilę.

Dominantą mieszkania jest ogromne łóżko dzielące przestrzeń na kilka stref. Na przestrzeni 31 m kw. udało się zmieścić wygodny salon z garderobą, kuchnią, łazienką, gabinetem i sypialnią.

Wszystkie elementy wyposażenia są nowe, lecz tło zachowano oryginalne. Temat czyszczenia jest leitmotivem wnętrza – jesteśmy przecież w pralni. Wanna stojąca naprzeciwko drzwi wejściowych pozwala podczas kąpieli obserwować niebo, a zimą podziwiać białe kwiaty malowane na szybie przez mróz.

Więcej na: www.collcoll.cc