OTO NAJLEPSZE BARY ŚWIATA

MM


15.9.2012

MIEJSCA

Po raz kolejny w Londynie przyznano nagrody dla najlepszych restauracji, barów, pubów czy kawiarni na całym świecie. Podobnie jak w latach ubiegłych tak i w tym roku wyboru dokonali jurorzy z niemal wszystkich kontynentów. W konkursie rywalizowały lokale aż z 60 krajów.
Konkurs Restaurant & Bar Design Awards od samego początku, czyli od czterech lat, odbywa się dwutorowo: nagrody są przyznawane lokalom brytyjskim oraz tym spoza Wysp. Jurorzy, a jest ich kilkunastu, mają pełne ręce roboty, ponieważ w każdym roku liczba chętnych do zwycięstwa przybywa. Na zakończonej niedawno edycji znów padł rekord - w sumie wystartowało w nim ponad 600 miejsc. W konkursie ocenia się przede wszystkim wnętrza, ale też ogólny klimat panujący w restauracjach czy barach a także menu.

Dwie główne nagrody przypadły w udziale lokalom z Bułgarii oraz Hiszpanii. W kategorii najlepszy bar bezkonkurencyjny okazało się Graffiti. Bar w Warnie zaprojektowało studio Mode. Architekci postanowili nawiązać do prac Mauritsa Cornelisa Eschera - nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ w tym samym budynku, w który mieści się bar, znajduje się również Galeria Sztuki Współczesnej.

Z kolei najlepszą restauracją okazała się hiszpańska A Cantina w Santiago de Compostela, której projekt stworzyło Estudio Nomada. Obiekt wyposażono w gigantyczne, drewniane konstrukcje, dzięki którym nad głowami rozpościera się widok niczym leśna gęstwina.

Najwięcej nagród pozostało w Wielkiej Brytanii a to dlatego, że konkurs obfituje w wiele różnych kategorii, w których rywalizują właśnie lokale w Wysp Brytyjskich. Najlepsze lokale ze świata wybrano kierując się kontynentami, na których funkcjonują. Światowe nagrody przyznawano, kierując się kluczem kontynentalnym. I tak najlepsze w Europie okazało się bułgarskie Graffiti, w Ameryce Północnej i Kanadzie zwyciężył amerykański Pump Room (projekt: Yabu Pushelberg), w Australii i Oceanii bezkonkurencyjny okazał się australijski Baker D Chirico (projekt: March Studio), w Azjii - Café Kureon z Japonii (projekt: Kengo Kuma & Associates), Ameryce Południowej i Środkowej - Fasano Las Piedras z Urugwaju (projekt: Isay Weinfeld), natomiast na Bliskim Wschodzie i Afryce triumfował Cocteau z Libanu (projekt: Gatserelia Design).

Rozstrzygnięto także kategorie dodatkowe, m.in. restauracje Pop Up - wśród nich bezkonkurencyjna okazała się francuska Les Grandes Tables de L'ile Seguin, stworzona przez 1024 Architecture.

Grono jurorów tworzyło ponad 20 osób związanych z branżą projektową i artystyczną, wśród nich znaleźli się m.in. Alberto Alessi, szef marki Alessi i Matthew Clark założyciel United Visual Artists.

Ceremonia wręczenia nagród odbyła się w zeszłym tygodniu w Institute of British Architects (RIBA) w Londynie.

Bar Graffiti w Warnie, zaprojektowany przez studio Mode. fot. Materiały prasowe

Restauracja A Cantina, której projekt stworzyło Estudio Nomada. fot. Materiały prasowe

Pump Room - najlepszy lokal w Ameryce Północnej. fot. Materiały prasowe

Baker D Chirico - najlepszy lokal w Australii. fot. Materiały prasowe