NA KAWĘ Z TAJEMNICĄ

ZDJĘCIA: DIMA TURBAL

ŁÓDŹ 16.3.2020

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA

Kawiarnia Szykier Coffee&Bistro przy ulicy Północnej 1/3 w Łodzi swoją nazwę zawdzięcza małżeństwu Szykierów, będących aż do 1939 roku właścicielami budynku. Kamienica została w 2015 roku gruntownie odrestaurowana, a w trakcie przeprowadzanej renowacji, konserwatorzy odkryli wewnątrz fragmenty polichromii, którą udało się odrestaurować i odpowiednio wyeksponować
Pomysłodawcom i właścicielom kawiarni – Paulinie Nadel i Sebastianowi Jasnochowi przyświecała idea stworzenia miejsca, które byłoby pretekstem do spotkań, nie tylko ze znajomymi, ale także z ludźmi, którzy chcieliby podzielić się swoją pasją. Miejsce miało się wpisać w klimat miasta – wielokulturowego, pełnego inspirującej różnorodności.

Zadaniem projektantów było przystosowanie odrestaurowanych pomieszczeń do restrykcyjnych wymogów funkcjonowania lokalu gastronomicznego, oraz na stworzeniu odpowiedniej aranżacji wnętrz z poszanowaniem ich zabytkowej struktury, lecz bez imitowania jej stylu. W efekcie posłużono się kontrastem, zderzając zabytkowe wnętrza ze współczesnym designem.

Zarówno kolorystyka mebli, jak i elementy zabudowy znajdującej się za barem oraz w narożnikach sali nawiązują do kolorów polichromii. Bar obudowano surową blachą mosiężną, która ze względu na naturalne właściwości materiału, z biegiem lat będzie zmieniała swój wygląd. Zabieg ten ma na celu uwypuklenie kontrastu między wskazującą na stałość bogatą dekoracyjnością ścian i sufitu, a dynamiką procesów naturalnych, które postępują w miarę upływu czasu. Wpadające przez duże przeszklenia promienie słoneczne, odbijają się dodatkowo w powierzchni baru, tworząc przyciągającą wzrok grę światła.

Kawiarnia została podzielona na dwie odrębne sale – główną gdzie ulokowana jest część barowa, oraz mniejszą, zwaną czerwoną, przeznaczoną do kameralnych spotkań, gdzie nie zainstalowano nagłośnienia, aby podkreślić jej intymny charakter. Planowana organizacja różnego rodzaju wydarzeń wymogła wyposażenie kawiarni w ruchome meble, by można było dostosować wnętrze lokalu do spotkań autorskich, koncertów czy wystaw. Ważnym elementem wystroju są także rośliny zielone, które w pozytywny sposób zmieniają mikroklimat w pomieszczeniach.

Ograniczenia stawiane przez przestrzeń i obostrzenia konserwatorskie sprawiły, że projektanci odeszli od radykalnych ruchów związanych z przebudową pomieszczeń. Osiągnięty efekt pozwolił na zachowanie historii miejsca, a zarazem na stworzenie przyjaznego i charakterystycznego wnętrza, otwartego na nowe zadania, jakie postawili przed nim jego nowi właściciele.

Projekt: Pracownia Koziej Architekci, Magdalena Koziej
Projekt: 2018 r.
Realizacja projektu: 2018 r.
Powierzchnia lokalu: 85m2
Zdjęcia: Dima Turbal

szykier_designalive  (2)

szykier_designalive  (3)

szykier_designalive  (4)

szykier_designalive  (5)

szykier_designalive  (6)

szykier_designalive  (7)