KUCHENNA INWAZJA PORYWACZY CIAŁ

TEKST I ZDJĘCIA: WOJCIECH TRZCIONKA

MEDIOLAN 29.6.2015

STYL ŻYCIA WYDARZENIA

W Triennale di Museum czynne są dwie znakomite wystawy zorganizowane w ramach Expo 2015 - "Arts & Food" i "Kitchens & Invaders". Obie dotykają tematu żywności, która jest motywem przewodnim Expo, jednak akcentują ją w odmienny sposób, niż oglądamy to w narodowych pawilonach.
Wystawa "Arts & Food" pokazuje skomplikowane relacje między sztuką a żywnością na przestrzeni dwóch wieków. Oglądając eksponaty (najstarsze datowane są na 1851 rok, gdy odbyło się pierwsze Expo w Londynie) dowiadujemy się, jak żywność wpływała na nasze życie oraz naszą codzienność i kształtowała nas również duchowo. Oglądamy jej relacje z kinem, sztuką, muzyką, modą, designem, architekturą, a nawet podróżami kosmicznymi. A wszystko to aż na 7 tys. metrów kwadratowych!

Wystawa "Kitchens & Invaders" inspirowana jest książką "Inwazja porywaczy ciał" ("The Body Snatchers", 1955 r., aż czterokrotnie została sfilmowana) amerykańskiego pisarza science fiction Jacka Finneya. To pastisz - ukazanie kuchni i naszych nawyków w krzywym zwierciadle. Każdy zada sobie tu to kluczowe pytanie: - Czy aby na pewno potrzebujemy tych wszystkich robotów, które otaczają nas w kuchni? Akcesoria kuchenne są tu ukazane w roli "najeźdźców", które od połowy XIX wieku oraz z nadejściem industrializacji, rozprzestrzeniły się w zastraszającym tempie zajmując miejsce wielu działalności człowieka w kuchni. Celem wystawy jest ukazanie tych wszystkich urządzeń od pierwszych udokumentowanych obiektów aż do 2015 roku.

Na obejrzenie obu wystaw będziemy potrzebować dobrych kilka godzin. Warto je znaleźć będąc w Mediolanie. Wystawa "Arts & Food" trwa do 1 października 2015, a "Kitchens & Invaders" do 21 lutego 2016 roku.

Więcej na: www.triennale.org/en/