KOLOROWY DOM W ROTTERDAMIE AUTORSTWA LAGADO ARCHITECTS

DOROTA ŁASKI. ZDJĘCIA: RUBÉN DARIO KLEIMEER

ROTTERDAM 10.5.2020

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Mieszkania projektantów to najczęściej prawdziwa wizualna uczta. Nie inaczej jest w przypadku założycieli Lagado Architects, którzy podjęli się remontu swojej kamienicy w Rotterdamie, tworząc zbilansowaną przestrzeń do codziennego życia i pracy.

Kamienica z jasnej cegły przemianowana na Workhome-Playhome znajduje się w dzielnicy Noordereiland otoczonej rzeką Nieuwe Maas. Mieszkają tam Victor Verhagen i Maria Vasiloglou oraz ich dzieci. Projekt miał na celu przebudowanie wnętrza, tak aby stworzyć bardziej uniwersalną przestrzeń do pracy i zabawy. Rodzina architektów zdecydowała się również na wykorzystanie odważnej palety kolorów, aby nadać domowi bardziej otwarty, radosny charakter.

Sypialnie zostały skoncentrowane na pierwszym piętrze, które projektanci określają jako „ciemne serce” domu, ze względu na głęboki, śliwkowo-fioletowy odcień stolarki. Na drugim piętrze kamienicy znajduje się teraz otwarty pokój w stylu loftowym oraz łazienka wyłożona kafelkami w kolorze miętowej zieleni. Centralnym punktem pokoju jest biurko, przy którym Verhagen i Vasiloglou mogą pracować, a dzieci odrabiać lekcje i wykonywać prace kreatywne. Minimalna ilość mebli sprawia, że w dowolnym momencie pokój można przekształcić w pokój gościnny lub domową przestrzeń do ćwiczeń.

Jedynym stałym elementem projektu są intensywnie niebieskie schody, które rozciągają się na wszystkie trzy poziomy domu i prowadzą na taras na dachu. Aby je stworzyć, architekci po prostu pomalowali istniejące stopnie i dostawili pasującą balustradę poprzecinaną trójkątnymi otworami, dzięki czemu mieszkańcy w trakcie wspinaczki mają wgląd do kolejno mijanych pomieszczeń.

Niebiesko-pomarańczowe płytki lastryko i jaskrawo różowe przesuwne drzwi wydzielają znajdującą się na parterze przestrzeń kuchenną. Turkusowe szafki kolorystycznie korespondują z podłogą a bezpośrednio pod oknem stworzono mały bar śniadaniowy otoczony licznymi roślinami doniczkowymi.

Salon i ogród będący głównym atutem domu są pomyślane jako jedna ciągła przestrzeń. Ciepłe odcienie pomarańczu i różu w salonie doskonale uzupełnia zieleń ogrodu i niebieski taras z cegły scoria. Część schodów tutaj została pomalowana na różowo i wyposażona w półki, na których dzieci mogą przechowywać swoje zabawki.

Więcej na: www.lagadoarchitects.com