Itho. Wrzątek wprost z kranu

| MAC

13 kwietnia 2011 | Rzeczy

Wrzątek wprost z kranu? Dlaczego nie – na polskim rynku są już dostępne produkty holenderskiej firmy Itho, dzięki którym z naszych kuchni może zniknąć tradycyjny czajnik. Koszt pracy podgrzewacza nie przekracza 50 groszy dziennie.

Wrzątek wprost z kranu? Dlaczego nie – na polskim rynku są już dostępne produkty holenderskiej firmy Itho, dzięki którym z naszych kuchni może zniknąć tradycyjny czajnik. Koszt pracy podgrzewacza nie przekracza 50 groszy dziennie.

Firma Itho, która powstała niemal przed stu laty w holenderskim mieście Schiedam od początku swojej działalności poszukuje jak najlepszych rozwiązań dla użytkowników, starając się usprawniać i ulepszać codzienne kuchenne zajęcia. Jednym z najważniejszych jej ostatnich projektów są baterie zlewozmywakowe Aqua Chef 100C. Ich największą zaletą jest to, że zimna, ciepła i wrząca woda jest dostarczana z jednego kranu. Aby zastosować w swoim domu holenderski wynalazek, nie trzeba przeprowadzać w nim żadnej rewolucji – kran pasuje do standardowego otworu w blacie. Dotychczasowe węże przyłączeniowe podłącza się do zaworów sekcji zimnej i ciepłej w kranie. Moduł podgrzewający uzupełnia dotychczasową instalację kuchenną. W systemie zastosowano wszystkie technologie bezpieczeństwa. Jak informują producenci, system zapewnia niespotykaną wcześniej w Polsce funkcjonalność, można go bowiem zastosować jako dodatek do już istniejącej armatury, może on też stanowić kompletne rozwiązanie. System Aqua Chef 100C nazywany również „3 w 1”, dostarcza wodę w różnych temperaturach: obok zimnej i ciepłej (temp. 55 st. C) daje również możliwość korzystania z wrzątku.

System Aqua Chef 100C uzupełnia filtr, dzięki któremu woda pochodząca z wodociągów jest uzdatniana, osiągając większą czystość chemiczną i bakteriologiczną. Dzięki temu korzystając z nowego systemu bez żadnych wątpliwości możemy np. wrzącą wodą napełniać filiżanki z herbatą, termosy czy dzbanki. Oczywiście nie zapominajmy również o kawie – dzięki systemowi przygotowanie „małej czarnej” zajmie nam raptem kilka sekund.

Holenderska firma stawia na bezpieczeństwo: dzięki temu każdy kran systemu 100C jest wyposażony w specjalny kurek ze sprężyną powrotną przeznaczony tylko do wrzącej wody. Nie da się odkręcić kurka bez zdecydowanego wciśnięcia przycisku znajdującego się na uchwycie i utrzymywania nacisku przez cały czas, aby płynęła wrząca woda. Puszczenie kurka powoduje natychmiastowy powrót zaworu do pozycji zamkniętej. Woda przestaje płynąć w ułamku sekundy.

Ponadto wielowarstwowa konstrukcja z izolacją teflonową sprawia, że nigdy się nie oparzymy, nawet jeżeli chwycilibyśmy kran w trakcie puszczania wrzącej wody. Co ważne – kran systemu 100C jest zawsze chłodny na zewnątrz. – Aqua Chef 100C jest tak niewielki, że zmieści się we wnęce pod blatem. Zasilany jest ze standardowego gniazdka 230V z uziemieniem. Bateria pasuje do standardowego otworu w blacie. Odfiltrowana woda z wodociągu, jest podgrzewana do 114 st. C, w przewodach schładza się ona do temperatury 100 st. C i jest gotowa do użycia. Podgrzewanie 2,5 litra wody trwa 12 minut, potem urządzenie przechodzi w tryb czuwania o niskim poborze mocy10-12 W na godzinę. To mniej niż pobiera żarówka energooszczędna. Koszt pracy podgrzewacza nie przekracza 50 groszy dziennie – mówi Joanna Markus, prezes firmy BM Water & Energy, dystrybutora systemu Aqua Chef 100C w Polsce.

Za krany holenderskiej firmy zapłacimy ok. 4,5 tys. zł. Więcej: www.100c.pl

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły: