AŻUROWE KULINARIA

TEKST: NADIA KIJOWSKA, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

MARSYLIA 30.5.2016

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA STYL ŻYCIA

Le Mole Passedat to restauracja prowadzona przez Géralda Passédata. Szef kuchni promuje w odznaczonej trzema gwiazdkami Michelina miejscu kuchnię śródziemnomorską.
Restauracja jest uzupełnieniem projektu Muzeum Europejskiej i Śródziemnomorskiej Cywilizacji, za który odpowiedzialny był urodzony w Algierii francuski architekt Rudy Ricotti. Ażurowy, grający światłocieniem budynek to nie pierwsza taka realizacja w portfolio pracowni.

Sięgające niemal od podłogi do sufitu okna nie tylko dają naturalne światło, ale i widok na port. Zarówno w kawiarni, jak i w szkole gotowania mamy okazję obcować z pięknymi eleganckimi drewnianymi meblami.

W karcie znajdują się organiczne potrawy kuchni śródziemnomorskiej takie jak: carpaccio z ośmiornicy, smażone wodorosty czy tarta z koziego sera.

Więcej na: www.passedat.fr, www.mucem.org

passedat_designalive9

passedat_designalive5

passedat_designalive8

passedat_designalive11

portrait12(c)RichardHaughton

passedat_designalive1

passedat_designalive2