Atlatl: czy tak będą wyglądać restauracje przyszłości?

Na wschód od Szanghaju, w dzielnicy Pudong ukrytej pomiędzy rzeką Huangpu a Morzem Żółtym, znajduje się nie tylko słynny chiński Disneyland, ale również Zhangjiang Hi-Tech Park, park technologiczny potocznie nazywany „Chińską Doliną Krzemową”. W samym sercu parku, w otoczeniu najnowocześniejszych laboratoriów Atlatl, otworzyła swoje podwoje jedna z najbardziej spektakularnych restauracji w mieście, obejmująca przestrzeń liczącą blisko 520 metrów kwadratowych.

Nazwa restauracji, a zarazem laboratoriów – „Atlatl”, wywodzi się z azteckiego języka nahuatl i oznacza „miotacz włóczni”. Restauracja zajęła miejsce wcześniej nieużywanego kompleksu a jej przestrzeń została zaprojektowana przez lokalne studio architektoniczne Various Associates jako futurystyczne centrum relaksacyjno-integracyjne dla pracowników.

Wchodząc do głównej części goście natrafiają na podłużny bar kawowy, zestawiony z krzesłami i efektownym, podświetlanym panelem. Za nim znajduje się duży bar koktajlowy otoczony ze wszystkich stron dodatkowymi miejscami do siedzenia i czterema półprywatnymi kabinami. W jednym momencie może się tu znajdować blisko 200 osób! Wizualnej szlachetności nadaje wnętrzom szaro-zielony kolor, wykorzystanie żywicy oraz szklanych i lustrzanych paneli. Myśląc o wystroju studio Various Associates czerpało z estetyki XX wieku, jak również wykorzystało elementy, które są często kojarzone z wyobrażeniem przyszłości – wśród nich znalazły się liczne zaokrąglenia, fantazyjne krzywizny i kopuły.

Więcej na: www.various-associates.com