ZASMAKUJ W KINIE

ELIZA ZIEMIŃSKA

POZNAŃ 15.7.2013

LUDZIE STYL ŻYCIA WYDARZENIA

Już po raz trzeci poznański Festiwal Transatlantyk zaprasza swoich widzów do… kuchni. Kino kulinarne to cykl filmowy, podczas którego widzowie, oprócz seansów, będą mieli okazję wziąć udział w wyjątkowych, inspirowanych filmami, kolacjach. Pomysłodawcą i kuratorem cyklu jest Thomas Struck, który już od 7 lat opiekuje się sekcją kina kulinarnego podczas Festiwalu Filmowego Berlinale. Patronem medialnym Kina Kulinarnego podczas Festiwalu Transatlantyk (2-9 sierpnia) jest "Design Alive".
Skąd wziął się pomysł na połączenie kina z kuchnią?
- Jest kilka powodów. Przede wszystkim, planując kolejny festiwal filmowy w Berlinie wiedzieliśmy, że chcemy urozmaicić naszą ofertę. Zazwyczaj, kiedy ludzie wychodzą z kina, dyskutują, dzielą się wrażeniami a jednocześnie są głodni. Pomyśleliśmy więc, że warto byłoby zorganizować dla nich kolację inspirowaną danym tytułem.

Kinowy bar nie wystarcza?
- Niestety jedzenie w kinie jest zazwyczaj bardzo niskiej jakości, co nie koresponduje z charakterem wyświetlanych fimów. Poza tym okazuje się, że kina zarabiają nie na sprzedaży biletów, ale właśnie na jedzeniu. Zazwyczaj jest to fast food. Skoro podczas festiwalu wyświetlamy ambitne filmy, jedzenie też powinno być inne. W ten sposób chcemy też propagować idee Slow Food, czyli takiego jedzenia, które nie niszczy planety, a sprzyja tradycyjnym metodom wytwarzania żywności.

Co łączy kino i doznania kulinarne?
- Nie bez powodu słowo "taste" (smak) odnosi się nie tylko do jedzenia. Za tym wszystkim stoi też ciekawa symbolika. Kino przyciąga ludzi tak samo jak kuchnia. Wertykalna płaszczyzna ekranu jest nośnikiem komunikatu od twórców filmu, po widzów. Natomiast horyzontalna płaszczyzna stołu umożliwia spotkanie widzów i wymianę doświadczeń. W ten sposób przenosimy indywidualne doznania poza salę kinową, czyniąc je, przy wspólnym jedzeniu, uniwersalnymi. Ponadto zarówno kino, jak i kuchnia mają działać na zmysły. Dania zainspirowane filmami mogą poszerzać przestrzeń doświadczeń z sali kinowej. Często w tych spotkaniach uczestniczą też autorzy filmu, mając okazję zobaczyć jak ich dzieło interpretują szefowie kuchni, a widzowie smakują.

***
W tym roku w sekcji Kina Kulinarnego prezentowanych jest pięć filmów, a dania przygotowują wyśmienici szefowie kuchni wśród których znajdują się: D.P. Arkenbout (De Vluchthaven - Holandia), Jakub Adamczyk (Winosfera) oraz Tomasz Trąbski (Concordia Taste). Bilet na każdy z pięciu seansów jest również zaproszeniem na czterodaniową kolację, która odbędzie się bezpośrednio po seansie w starannie wybranej przestrzeni restauracyjnej.

Patronem medialnym Kina Kulinarnego podczas Festiwalu Transatlantyk (2-9 sierpnia) jest "Design Alive". Bilety do nabycia od 15 lipca na Bilet.pl.

Więcej na: www.transatlantyk.org/pl/program/2013/cykle/kino-kulinarne-2

Od lewej: Dariusz Jaworski, zastępca prezydenta Poznania, Jan A.P. Kaczmarek, twórca i dyrektor festiwalu oraz Thomas Struck, dyrektor Kulinarisches Kino na Festiwalu Berlinale. fot. Eliza Ziemińska

"GMO OMG" - jeden z filmów w sekcji Kina Kulinarnego i DOCS. fot. Materiały prasowe

Aktorka Frances Fisher i Jan A.P. Kaczmarek podczas kolacji Kina Kulinarnego. fot. Materiały prasowe