YEŻYCE KUCHNIA. JASNA I OTWARTA PRZESTRZEŃ

TEKST: JUS, ZDJĘCIA: PION STUDIO

POZNAŃ 16.6.2019

DESIGN MIEJSCA

Yeżyce Kuchnia to nowe ciekawe miejsce na mapie Poznania. Restauracja może się pochwalić nie tylko znakomitą kuchnią, ale również pięknym wnętrzem, za którym stoi Adam Wierciński (współpraca Agnieszka Owsiany).
Yeżyce Kuchnia znajduje się w modernistycznym budynku z lat 60. w popularnej dzielnicy Poznania – Jeżycach. Jasna, otwarta przestrzeń, wysokie okna i wpadające przez nie naturalne, zmieniające się światło to największe atuty tego miejsca, dlatego podstawowym założeniem było zaprojektowanie restauracji w formie openspace-u.

- W związku z tym poszczególne strefy restauracji wyznaczyliśmy zaprojektowanymi przez nas meblami i lampami, które przez zastosowanie dopasowanych do siebie kolorów i materiałów tworzą poszczególne wyspy kolorystyczne - opowiada Adam Wierciński. - Konstrukcje wszystkich mebli zostały wykonane ze stali, a ich charakterystycznym detalem są również stalowe rurki. Najbliżej wejścia, w przeszklonym z dwóch stron narożniku, znajduje się common table z dębowym blatem zwieńczony indywidualnie zaprojektowaną mosiężną lampą. W środkowej części lokalu znajduje się strefa barowa, wyznaczona ladą w formie konstrukcji wypełnionej odbijającymi światło lustrami i połyskującymi płytkami. Nad ladą wisi zaprojektowana przez nas lampa, która zgodnie z ideą projektu jedynie wizualnie określa przestrzeń barową, jednak jej nie zamyka. W środkowej strefie, znalazły się również stoliki z dębowymi blatami oraz wysoki marmurowy blat w oknie, z którego można obserwować ulicę. W tylnej części lokalu znalazła się długa, tapicerowana ława oraz małe stoliki z blatami z ciemnozielonego granitu. Delikatne oświetlenie tej części uzupełnia jej dyskretny charakter, a elementem zwieńczającym tę strefę jest ciemne lustro w formie logo restauracji. Żeby dodać gościom poczucia przytulności, na parapetach zaprojektowane zostały specjalne kwietniki, w których rośliny zostały uniesione do poziomu wzroku siedzących przy stolikach gości. Restauracja została powiększona o część zewnętrzną w postaci zadaszonego tarasu, który otaczają zaprojektowane przez nas ogrodzenia z kwietnikami. Na środku tarasu znalazł się duży common table, który podobnie jak ten w środku, został wykończony solidnym dębowym blatem.

Więcej na: www.wiercinski-studio.com i www.agnieszkaowsiany.pl