WSPÓŁCZESNA REINTERPRETACJA TYPOWEGO PARYSKIEGO MIESZKANIA. EFEKT? ZASKAKUJĄCY

TEKST: DOROTA ŁASKI. ZDJĘCIA: SALEM MOSTEFAOUI

PARYŻ 25.8.2020

ARCHITEKTURA DESIGN STYL ŻYCIA

Pracownia Toledano + architects, założona w 2013 roku przez Gabrielle Toledano, podjęła się współczesnej reinterpretacji typowego paryskiego mieszkania z czasów wielkiej przebudowy Paryża. Połączenie szacunku dla historii, zabytkowego wnętrza oraz umiejętny dobór materiałów sprawiły, że nie sposób nie zachwycić się finalnym efektem projektu Wood Ribbon.

Pochodzący z końca XIX wieku apartament został odnowiony dla młodej, trzyosobowej rodziny. Właścicielom zależało na zachowaniu historycznego charakteru z uwzględnieniem udogodnień dopasowanych do kontekstu XXI wieku. Po usunięciu ścian działowych punktem wyjścia stała się - przypominająca wstęgę - falista ściana ze sklejki dzieląca przestrzeń. Nowy układ dzieli się na trzy proste strefy: część dzienną, główną sypialnię i pokój dla dziecka. Nietypowa forma została stworzona przez stolarza, który dzięki cięciu laserowemu uzyskał łagodne łuki, a następnie poszczególne elementy połączono w całość już w mieszkaniu.

W strefie dziennej jeden z segmentów przerobiono na półkę, a zakrzywioną formę ściany odzwierciedla - przypominająca kształtem fasolkę - sofa. W kuchni ściana ponownie przechodzi transformację tworząc modułowe szafki do przechowywania - można je odsunąć, aby odsłonić zlew i urządzenia, takie jak kuchenka mikrofalowa. Otoczona falistą strukturą wyspa kuchenna została wykonana z szarego trawertynu z mosiężnymi akcentami. Dalej drzwi prowadzą do sypialni oraz onyksowej łazienki wspaniale kontrastującej z barwą drewna. Ukryte drzwi w ścianie zapewniają również dostęp do sypialni dziecka, gdzie znajduje się neonowo-pomarańczowy kącik do czytania oraz garderoba. W całym mieszkaniu zamontowano minimalistyczne oprawy oświetleniowe podkreślające nowoczesny charakter apartamentu a wnętrze uzupełniono stylowym wyposażeniem - znajdziemy tu m.in. krzesło japońskiej marki SANAA oraz stół Shimmer autorstwa Patricii Urquioli.

Więcej na: www.toledano-architects.com