WAŁEK DE LUX

ANNA BORECKA

ROTTERDAM 10.7.2014

DESIGN RZECZY

Stworzenie nowych wałków do ciasta opiera się na laserowym wycięciu wzorów w litym kawałku drewna. W ten sposób tradycyjne techniki i rzemiosło połączono z technologią cyfrową.
Z jednej strony, stosując Rollware, można tworzyć ciasta o różnorodnym ukształtowaniu, z drugiej zaś, twórcy związani z Piet Zwart Institute w Rotterdamie (Joanne Choueiri, Giulia Cosenza i Povilas Raskevicius) idą o krok dalej, proponując formowanie z ciasta chlebowego naczyń. Po ich wypieczeniu otrzymujemy gotowe talerze, które po spożyciu dań można również zjeść. Przedmiot wyposażono w zmienne nakładki o różnorodnych kształtach, które podczas wykonywania czynności kolejno: wałkują, wycinają kształt i pozostawiają na cieście wzory. Cena nieustalona.

Więcej na: www.wdka.nl