SZKLARNIA DE LUX

TEKST: SYLWIA CHRAPEK, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

GÖTEBORG 29.4.2016

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA

Jak połączyć typową stodołę i szklarnię? Odpowiedź na to pytanie zna Tailor Made Arkitekter – studio odpowiedzialne za Uppgrenna Nature House. Tradycyjne szwedzkie budownictwo, czyli koncept Natur House wykonany w latach 70. przez Bengta Warne’a, zainspirowało projektantów do stworzenia spa i miejsca spotkań.
Składa się ono z trzech elementów – ocieplonego budynku, oszklonych powierzchni, które zapewniają ochronę przed warunkami atmosferycznymi, dają niesamowitą ilość światła i piękne widoki, oraz instalacji pozwalającej na recykling ścieków. Architekci podkreślają, że towarzysząca im podczas projektowania wizja pozwoliła na wykreowanie samowystarczalnego domu, produkującego żywność zamiast odpadów. Między innymi dlatego znalazło się tam mnóstwo zieleni – część z nich rodzi warzywa i owoce. Budynek Uppgrenna Nature położony jest w południowej Szwecji, nad brzegiem jeziora Vättern.

Więcej na: www.tailor-made.se