PRZESTRZEŃ PRZYJAZNA RODZINIE

DOROTA ŁASKI. ZDJĘCIA: MACIEJ FRYDRYSIAK

WARSZAWA 21.4.2020

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Mieszkanie, którego wnętrze zaprojektowało studio Wierszyłłowski i Projektanci, znajduje się na warszawskim Ursynowie, w nowej zabudowie wkomponowanej w stare osiedla z wielkiej płyty. To okolica lubiana przez młode rodziny – jest bezpiecznie, zielono i można tu znaleźć sporo miejsc sprzyjających rekreacji.

Taką rodziną 2+1 są również klienci Studia, gdy rozpoczyna się praca nad projektem. Do mieszkania wprowadzają się jednak już jako większa rodzina 2+2. Ich główną potrzebą była jak największa funkcjonalność wnętrza z uwagą na to, że będą tam mieszkały dzieci.

Pierwotny rzut mieszkania ma sporo zakamarków, dużo miejsca zajmuje komunikacja. Wzdłuż całej elewacji biegnie balkon, który jest największym atutem mieszkania.

- Przyjęliśmy zasadę, że wykorzystujemy każdą wolną przestrzeń, by za wszelką cenę wyeksponować ścianę z rzędem okien prowadzących na balkon – mówi Mikołaj Wierszyłłowski, projektant produktu i architekt wnętrz, który prowadzi w Poznaniu studio Wierszyłłowski i Projektanci.

To mieszkanie żyje cały czas — nie ma wolnego. Jest spiżarnia ukryta za żółtym ekranem, dzięki któremu możemy zarządzać przestrzenią i w razie potrzeby otworzyć ją na strefę dzienną. Wąski korytarz prowadzący do sypialni to równocześnie spora garderoba z rzędem szaf z lustrzanymi drzwiami, panel ze sklejki przesłania wejście do pralni. Strefa rodziców to również zbór wielu funkcjonalności: domowe biuro, garderoba, sypialnia, a zarazem umywalnia i łazienka jako jedyna przestrzeń ze ściśle zaznaczonymi granicami. Wszystkie szafy, łącznie z kuchnią, zwieńczone są wijącą się wzdłuż całego mieszkania biblioteką pod sufitem.

Dzięki tym zabiegom udało się wygospodarować amfiladę drzwi, które otwarte pokazują długą ścianę z rzędem okien biegnących wzdłuż mieszkania i prowadzących na balkon. Dzięki temu uzyskano efekt sporej przestrzeni i realną przestrzeń do zabawy.

Więcej na: www.wierszyllowski.com