POWRÓT DO KISZENIA

TEKST: JUS, ZDJĘCIA: KAROLINA DOMAŃSKA

WROCŁAW 8.8.2018

DESIGN RZECZY

Zestaw naczyń do domowej fermentacji M°Or ma na celu zaproponowanie konsumentom powrotu do tradycji, do domowego wytwórstwa niegdyś tak popularnych produktów fermentowanych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak proste jest przyrządzenie własnej kiszonki oraz jakie korzyści płyną z jej spożywania. Fermentowane produkty mają fantastyczny wpływ na nasze zdrowie.
Naczynia M°Or są nietypowe, eleganckie i proste w obsłudze. Kuszą swoją oryginalnością jednocześnie nawiązując do tradycyjnych naczyń fermentacyjnych stosowanych przez nasze prababki. Dzięki przezroczystej szklanej bazie możemy na bieżąco obserwować zmiany zachodzące w kiszonce. Zmiany te powstają za sprawą drobnoustrojów, malutkich mikroorganizmów, żyjących w naszych naczyniach fermentacyjnych. To właśnie one są głównymi sprawcami procesu zachodzącego 
w kiszonce. Jest to fascynujące zjawisko zwieńczone prawdziwą ucztą wspaniałych fermentowanych produktów.

Produkt został wyposażony w filtr nasączony węglem aktywnym którego zadaniem jest pochłanianie nieprzyjemnych zapachów powstających w procesie kiszenia. Został on umieszczony na tradycyjnej rynnie wodnej, nieodłącznym elemencie dawnych naczyń do fermentacji. Dopełnieniem zestawu jest podbierak do soków z kiszonek. Po umieszczeniu wewnątrz znajdującej się w słoju szklanej rurki umożliwia nam łatwe podebranie płynu z kiszonki. Wszystkie elementy zestawu zostały wykonane ręcznie w tradycyjny sposób.

Zestaw naczyń do domowej fermentacji to projekt dyplomowy autorstwa Katarzyny Konińskiej-Wasielewskiej na Wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych.