PASTA MIASTA. MIEJSKA ORANŻERIA

TEKST: ŁUKASZ POTOCKI, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

GDYNIA 24.8.2016

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA STYL ŻYCIA

Pasta miasta to nowe miejsce na restauracyjnej mapie Trójmiasta. Gdyński lokal zaprojektowało studio Turbo Pauliny Kisiel. Restauracja mieści się przy miejskim deptaku, ulicy Świętojańskiej.
Remont lokalu rozpoczęto od odsłonięcia oryginalnych ścian oraz przywrócenia pierwotnego podziału pomieszczenia mocno zmienionego pozostałościami po znajdującym się tutaj wcześniej banku i butiku odzieżowym. Dzięki temu miejsce stało się bardziej przestronne a wewnątrz powstała otwarta, przyjazna przestrzeń o powierzchni ponad 90 m kw. Oczyszczono także wysokie okna wystawowe, które zapowiadają miejski styl wnętrza i zachęcają do zajrzenia do środka.

Wchodząc do restauracji trudno nie zauważyć wielkiej, przeszklonej witryny odsłaniającej tajemnice przygotowanych tu posiłków. Kuchnia to serce całego lokalu. Wnętrze zostało zaprojektowane tak, by z każdej jego części można było przyglądać się całemu procesowi powstawania głównych pozycji karty dań – makaronów. Pasty wytwarzane są na miejscu a do ich wyrobu używana jest m.in. specjalna mąka z pszenicy durum. Każdy kształt to osobny przepis. Wszystko można zobaczyć na własne oczy w otwartej kuchni.

Główna sala została wykonana z niezwykłą dbałością o detale wprost nawiązujące do stylistyki włoskich knajp i restauracji. Znaleźć można tu typowe zdobione żeliwne nogi stołów czy frezowania. W części jadalnianej uwagę przyciągają podwieszone pod sufitem kosze wypełnione misami tonącymi w zieleni. Dzięki obecności roślin zdyscyplinowane wnętrze lokalu nabiera miękkości. Napięcie pomiędzy klasycznym włoskim stylem i surowością szklanej witryny, metalowych wzmocnień ścian i podciągów zanika dzięki zastosowaniu naturalnego dębowego drewna jako wykończenia krzeseł i blatów. Delikatne szklane lampy dopełniają wystrój tworząc niepowtarzalny klimat miejskiej oranżerii.

Więcej na: www: pastamiasta.pl