ODMIENIONE KOSZYKI [ZDJĘCIA]

TEKST: ŁUKASZ POTOCKI, ZDJĘCIA: DANIEL RUMIANCEW I MICHAŁ ŻARANEK

WARSZAWA 14.11.2016

ARCHITEKTURA DESIGN MIEJSCA STYL ŻYCIA

Kiedyś stragany z marchewką, dziś osiemnaście konceptów restauracyjnych, jedenaście sklepów z żywnością i lokale usługowe. Koszyki to pierwsza w Polsce hala targowo-restauracyjna.
Inspiracją dla projektu nowej Hali Koszyki były hale targowo-restauracyjne, jak Foodhallen w Amsterdamie, Mathallen w Oslo, San Lorenzo we Florencji czy Mercado da Ribeira w Lizbonie. Za projekt odpowiadała stołeczna pracownia architektoniczna JEMS Architekci, a za projekt wnętrz: studio projektowe Medusa Group z Bytomia.

W trakcie długotrwałego remontu z pietyzmem zrekonstruowano pierwotną, charakterystyczną bryłę hali. Odtworzony został jej układ, rytm, kubatura oraz wszystkie, nawet najdrobniejsze, oryginalne elementy które udało się uratować.Te które w minionych latach bezpowrotnie przepadły zostały odtworzone. Spełnione zostały wszystkie wymogi i zalecenia określone przez Stołecznego Konserwatora Zabytków. Odtworzono m.in. ceglane ściany, wykorzystując oryginalne cegły ze zdemontowanej hali. Odrestaurowano też secesyjne fasady budynków bramnych czy historyczne stalowe kratownice, odmalowane na pierwotnie użyty niegdyś zielony kolor.

koszyki_designalive - 11

Wśród restauracji i punktów restauracyjnych w Hali Koszyki znalazły się zarówno siostrzane koncepty lokali znanych już mieszkańcom Warszawy jak Semolino Ristorante z kuchnią włoską, Heritage Shop&Wine z włoskimi delikatesami, TukTuk z kuchnią tajską, Bierhalle z szerokim wachlarzem dań dopasowanych do firmowego piwa, Gringo Salsownia z kuchnią meksykańską, Kiełba w Gębie oferująca kiełbaski w najrozmaitszych odsłonach, Mango Vegan z podobno najlepszym hummusem w Warszawie, czy burgery od Soul Food, jak i zupełnie nowe koncepty m.in. Port Royal Fish&Oyster Bar serwujący ryby i owoce morze, Sobremesa Tapas Bar z doskonałymi przekąskami, Siewcy Smaku, których ekologiczne menu jest pełne kiełków, pędów oraz jadalnych kwiatów, Curry Leaves z kuchnią indyjską, Kago Sushi z kuchnią japońską, naleśnikarnia Kreperia oraz dwie autorskie restauracje Mateusza Gesslera. Uzupełnienie stanowi najdłuższy w Warszawie, liczący prawie 50 metrów Bar Centralny Koszyki z szeroką ofertą alkoholi, drinków i aperitifów.

Więcej na: www.koszyki.com, www.jems.pl, www.medusagroup.pl