Milion eksponatów

Muzeum Cywilizacji Europejskiej i Śródziemnomorskiej działa od zeszłego roku w Marsylii. To jedna z „pamiątek” po Europejskiej Stolicy Kultury, którą portowe francuskie miasto celebrowało przez cały zeszły rok.

Muzeum stworzone przez francuskiego architekta Rudy’ego Ricciottiego jest położone na nabrzeżu i sąsiaduje z  XVII-wiecznym fortem św. Jana, który zbudowano na umocowaniach pamiętających jeszcze czasy starożytnych Greków i Rzymian.

Monolityczną bryłę muzeum zbudowano na planie kwadratu, gdzie długość boku wynosi 72 metry.

Wnętrze obiektu to z kolei trzy kondygnacje, na których znajdują się sale wystawowe, w których zgromadzono ok. miliona eksponatów z obszaru Morza Śródziemnego oraz wiele zabytków sztuki starożytnej. Wnętrza muzeum to jednak nie tylko przestrzenie ekspozycyjne, lecz także sale konferencyjne oraz księgarnia. W sumie powierzchnia wystawiennicza liczy ok. 4 tys. metrów kwadratowych.

Marsylskie muzeum zbudowano ze szkła i stali oraz pokryto delikatną, ażurową konstrukcją z betonu, która pozwala wypełnić wnętrze muzeum naturalnym światłem. Atrakcją tego obiektu jest usytuowany na dachu muzeum drewniany taras, z którego roztacza się  widok na morze i marsylskie wybrzeże. Taras wykonano z odpornego na działanie czynników zewnętrznych drewna jesionu amerykańskiego po obróbce termicznej. Ponadto taras został połączony z portem kładką o długości 115 metrów. Otoczenie fortu zostało przearanżowane w taki sposób, aby spacerujący nadmorską promenadą mogli podziwiać unikalną kolekcję roślin z basenu Morza Śródziemnego. Natomiast inna kładka umożliwia przedostanie się z muzeum do le Panier, najstarszej dzielnicy Marsylii, znanej z urokliwych wąskich uliczek oraz stromych schodków.

Muzeum otwarto dla zwiedzających w czerwcu zeszłego roku.

Więcej: www.mucem.org

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Ażurowe kulinaria

Ażurowe kulinaria

Marsylia | 30 maja 2016

Miejsce pełne organicznej śródziemnomorskiej kuchni.