INDUSTRIALIZM PO SKANDYNAWSKU [ZDJĘCIA]

TEKST: ANGELIKA OGROCKA, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

KOPENHAGA 27.10.2014

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Stara dzielnica łacińska. Nieopodal Plac Ratuszowy, deptak Strøget oraz park H.C Ørsteds. W tę znaną artystyczną okolicę idealnie wpisuje się otwarty w zeszłym roku kopenhaski Hotel SP 34.
Wcześniej w budynku mieścił się pretensjonalny Hotel Fox należący do Brøchner Hotels. Choć właścicielem obiektu nadal jest owe przedsiębiorstwo, jego oblicze, wraz z nazwą, zostało diametralnie zmienione. Zatrudniony do tego zadania architekt i projektant Morten Hedegaard postawił na połączenie industrialnych wnętrz z estetyką skandynawską, tworząc wyrafinowaną, a przy tym nowoczesną przestrzeń.

Zamysł twórcy widoczny jest nawet dla przechodniów. Nad wejściem znajduje się żółty neon informujący o nazwie hotelu. Na parterze, oczywiście prócz recepcji, przywita nas otwarty dla wszystkich salon, a także kawiarnia i biblioteczka. Za oświetlenie całego obiektu odpowiada szwedzka marka Rubn. Ascetyczne projekty lamp podkreślają industrialny klimat otoczenia.

Czterogwiazdkowy hotel posiada 118 pomieszczeń przeznaczonych dla różnego typu potrzeb odwiedzających – od tzw. jedynek, przez pokoje rodzinne, do apartamentów. Do ich wystroju użyto duńskich klasyków meblarskich z lat 50. Minimalistyczny wystrój opiera się głównie na wykorzystaniu skóry i drewna, których ciepłe palety brązu rozświetlają szare tonacje fasad.

Poszukując przestrzeni konsumpcji, do wyboru mamy kilka lokali. Bar Moritz zaprasza na przekąski i dania kuchni baskijskiej prosto z serca Hiszpanii. Amerykańskie burgery podane w nowoczesnej skandynawskiej formie przygotowywane na miejscu to domena Cocks & Cows. Natomiast kawiarnia Din Nye Ven przełamuje wygląd przemysłowych wnętrz inspirowanych Brooklynem wystawionymi dziełami sztuki.

Inne atrakcje przygotowane dla rezydentów to kameralne kino, siłownia czy taras na dachu, gdzie znajduje się Wine Hour. Codziennie między 17 a 18 restauracja zaprasza na darmowy kieliszek wina, chcąc tym samym zintegrować swoich gości. Z kolei śniadania komponowane są z samych organicznych składników. W skład zestawu wchodzą m.in.: wypiekane chleby, świeże soki, sezonowe owoce i warzywa, smoothies czy, również organiczna, kawa.

Więcej na: www.brochner-hotels.dk