GARAŻ ZAMIENIONY W PRZYTULNE BIURO

TEKST: ANGELIKA OGROCKA, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

'S-HERTOGENBOSCH 28.12.2014

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Nawet najbardziej usmarowany warsztat można zamienić w przytulne biuro. Udowodnili to holenderscy projektanci, którzy dawny garaż przerobili na przestrzeń do pracy i wypoczynku dla antwerpskiego Studia Boot.
Za renowację zniszczonego wnętrza odpowiadało holenderskie studio Hilberink Bosch Architecten współpracujące z Pietem Heinem Eekem znanym z tego, że przywraca do życia nawet najbardziej zdezelowane przedmioty. Projektanci stworzyli nie tylko miejsce pracy, ale przytulny loft, w którym można usiąść, odpocząć, a nawet oddać się relaksowi w ogrodzie na tyłach obiektu.

Industrialny charakter wnętrz nadają wszechobecne przeszklenia ułożone w różnorakie kompozycje. Budynek składa się z trzech wysokich i bardzo przestronnych poziomów. Centrum stanowi ogromna przestrzeń ciągnąca się na wysokość wszystkich kondygnacji. Parter skrywa pomieszczenia wspólne takie, jak: salon i jadalnia, ale także pokoje biurowe. Rewitalizacja obiektu odbyła się w duchu zrównoważonego rozwoju. Niemalże wszystkie materiały budowlane, grzejniki, piece czy elementy szklane odzyskano. Również meble otrzymały drugie życie a stolarka okiennna zyskała nowe funkcje - powstały z niej drzwi czy szafki.

Więcej na: hb-a.nl, www.studioboot.nl