CHILLOUT W KLIMACIE NEOGOTYKU

TEKST: JUS, ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

GLIWICE 2.9.2018

ARCHITEKTURA MIEJSCA

Światowa firma – lokalny zabytek. Styl neogotycki – atmosfera chilloutu. Gliwicka spółka IT The Software House - budynek gliwickiej poczty z 1906 roku. Czy te różne elementy można ze sobą połączyć? Można i to z efektem, który wykracza daleko poza pojęcie rewitalizacji. To obszar, w którym historia jest adaptowana i przekształcana, a łączenie nowego ze starym przebiega na wielu poziomach. Za projekt odpowiada biuro Zalewski Architecture Group.
Spółka The Software House według rankingu Deloitte Technology Fast 50 należy do najlepiej rozwijających się firm IT w Środkowej Europie. Współpracuje z kontrahentami z całego świata: od USA po Kuwejt. Mogłaby bez problemu zlokalizować swoją siedzibę w każdym miejscu w Europie. Mogłaby też postawić nowoczesny obiekt, który w sposób nieograniczony pozwoliłby urządzić przestrzeń zgodnie z jej filozofią. A jednak The Software House mieści się na dwóch piętrach w zabytkowym budynku poczty przy ul. Dolnych Wałów w Gliwicach. Jest to zabytkowy obiekt, który powstał w duchu historyzmu z elementami neogotyku, przypominający średniowieczne zamki i warownie. Przez lata był obiektem użyteczności publicznej. Dziś jego funkcja nieco się zmienia, ale głównym założeniem dla projektów wykonanych przez pracownię Zalewski Architecture Group było zachowanie tego, co najlepsze i połączenie z tym, co współcześnie najważniejsze. Wszystkie prace odbywały się pod okiem konserwatora zabytków.

Wnętrze budynku zostało tak zmienione, aby tworzyć prospołeczną atmosferę i pobudzać kreatywność informatycznej wspólnoty. Dlatego przestrzeń jest otwarta. Wypełniają ją antresole i kuchnia, która jednak w niczym nie przypomina pomieszczenia socjalnego. To raczej miejsce wypoczynku, rekreacji, bardziej kawiarnia lub chilloutroom. Dopełnieniem tej strefy jest 500-metrowy taras znajdujący się na patio i otoczony strzelistymi, gotyckimi wieżami. Jest też open space, który jednak odbiega od rozwiązań, do których się przyzwyczailiśmy. Przestrzeń podzielona została na mniejsze aneksy za pomocą ekologicznych ścianek. Zachowując poczucie więzi zespołowej, każdy pracownik zyskał w ten sposób miejsce sprzyjające większemu skupieniu. A zastosowanie drewna czy wełny dodatkowo redukuje stres i pozytywnie wpływa na samopoczucie osób przebywających w takim otoczeniu.

Zmiany zachodzące w budynku byłej poczty wynikają z uwzględnienia przez projektantów przemian społecznych, nawyków, a także nowego podejścia do pracy oraz pracownika. To nadal neogotycka budowla, ale jej wnętrze to przestrzeń sprzyjająca kreatywności i działaniom zespołowym. Historia tego miejsca trwa zatem nadal z zachowaniem najlepszych elementów z przeszłości i dopisywaniem do nich najbardziej nowoczesnych rozwiązań współczesności.

Więcej na: www.zalewskiag.com