BUDCUD: WIĘCEJ ŚWIATŁA!

MAC

KRAKÓW 28.1.2013

ARCHITEKTURA LUDZIE MIEJSCA

Bularnia to nowe biuro, powstałe na obrzeżach Krakowa. Do ciemnego i przytłaczającego wnętrza architekci postanowili wprowadzić jak najwięcej światła dziennego. Dzięki temu obiekt nowe proporcje, a wąska i niska dotąd przestrzeń powiększyła się optycznie.
Za projekt biura dla Aspen S.A. odpowiadali architekci z BudCud: Mateusz Adamczyk i Agata Woźniczka, którzy przy tej realizacji współpracowali także z Marią Schoen. Do powstania Bularni o powierzchni 175 metrów kwadratowych wykorzystali lekkie i transparentne materiały, a wśród nich szkło, stalowa siatka oraz perforowana płyta meblowa. - Istniejąca ukośna ściana dzieli przestrzeń pracy na dwa pomieszczenia, do każdego z nich wstawiliśmy po jednej kubaturze, która organizuje na nowo przestrzeń i funkcje. Dwa podobne pokoje uzyskały nowe proporcje i tożsamość. Skromny budżet podyktował charakter nielicznych detali. We wnętrzu dominują białe i szare barwy, dopowiedziane nielicznymi akcentami kolorystycznymi - przyznają projektanci.

We wnętrzach najmocniejszym elementem graficznym stał się sufit. W jednym z pomieszczeń dominuje na nim stalowa siatka z żarówkami, w drugim natomiast na suficie umieszczono kompozycję z ciemnozielonych lamp i kabli.

Biuro zlokalizowane w budynku na obrzeżach Krakowa powstało na parterze, więc w naturalny sposób zostało powiązane z otoczeniem budynku, zarówno z zielenią, jak i dziedzińcem.

Więcej: www.budcud.org

Bularnia - nowe biuro w Krakowie. fot. Materiały prasowe

Biuro ma powierzchnię 175 metrów kwadratowych. fot. Materiały prasowe

We wnętrzach najmocniejszym elementem graficznym stał się sufit. fot. Materiały prasowe