BAWARIA W SERCU GDYNI

MAN

GDYNIA 19.6.2013

ARCHITEKTURA LUDZIE MIEJSCA

Siedzieć przy ruchliwej wizytówce miasta - ulicy Świętojańskiej nad ulubionymi potrawami, wsłuchując się w dobiegające zewsząd melodie codziennego zgiełku. A wokół złocisty kolor dębu, ciemna, butelkowa zieleń oraz miedź przewijająca się w elementach dekoracyjnych - mozaikach, żyrandolu czy lampach. Taka jest właśnie restauracja Atlhaus.
Przestronne witryny odkrywają wnętrze przechodniom, natomiast gościom restauracji ukazują życie ruchliwej ulicy z nieco innej perspektywy. Restauracja serwuje dania tradycyjnej kuchni bawarskiej, a klimat południowych Niemiec został subtelnie wydobyty poprzez zastosowanie materiałów nawiązujących do produkcji piwa, stąd złocisty kolor dębu, ciemna butelkowa zieleń oraz miedź przewijająca się w elementach dekoracyjnych, takich jak mozaiki żyrandol oraz lampy.

W każdej z sal panuje nieco inna atmosfera: na dolnej kondygnacji dominuje kombinacja czarno-białych i brązowo-białych krowich skór, którymi są obite loże i krzesła, dodatkowym elementem wykończenia są deski dębowe, olejowane lub emaliowane na kolor biały.

Centrum górnej kondygnacji stanowi bar i stół kelnerski, wyłożony panelowaniem w kolorze butelkowym. Wokół baru zaprojektowano dwie sale, w których dominuje naturalny dąb, malowana cegła i loże wykończone ciemnozielonym aksamitem. I zniewalające podniebienia wszystkich miłośników bawarskiej kuchni potrawy: golonka z chrupiącą skórką i soczystym mięsem, sznycel wiedeński z cielęciny oraz gulasz bawarski - to przecież znaki rozpoznawcze restauracji.

Althaus mieści się przy ul. Świętojańskiej 81. Projekt wnętrz: PB/STUDIO i Filip Kozarski

Więcej: www.restauracjaalthaus.pl, www.p-bstudio.com, www.ipreferanalog.pl

Restauracja Atlhaus mieści się ptzy ul. Świętojańskiej w Gdyni. fot. Materiały prasowe

W każdej z sal panuje nieco inna atmosfera. fot. Materiały prasowe

Restauracja serwuje dania tradycyjnej kuchni bawarskiej. fot. Materiały prasowe