Bawaria w sercu Gdyni

Gdynia | MAN

19 czerwca 2013 | Architektura | Ludzie | Miejsca |

Siedzieć przy ruchliwej wizytówce miasta – ulicy Świętojańskiej nad ulubionymi potrawami, wsłuchując się w dobiegające zewsząd melodie codziennego zgiełku. A wokół złocisty kolor dębu, ciemna, butelkowa zieleń oraz miedź przewijająca się w elementach dekoracyjnych – mozaikach, żyrandolu czy lampach. Taka jest właśnie restauracja Atlhaus.

Siedzieć przy ruchliwej wizytówce miasta – ulicy Świętojańskiej nad ulubionymi potrawami, wsłuchując się w dobiegające zewsząd melodie codziennego zgiełku. A wokół złocisty kolor dębu, ciemna, butelkowa zieleń oraz miedź przewijająca się w elementach dekoracyjnych – mozaikach, żyrandolu czy lampach. Taka jest właśnie restauracja Atlhaus.

Przestronne witryny odkrywają wnętrze przechodniom, natomiast gościom restauracji ukazują życie ruchliwej ulicy z nieco innej perspektywy. Restauracja serwuje dania tradycyjnej kuchni bawarskiej, a klimat południowych Niemiec został subtelnie wydobyty poprzez zastosowanie materiałów nawiązujących do produkcji piwa, stąd złocisty kolor dębu, ciemna butelkowa zieleń oraz miedź przewijająca się w elementach dekoracyjnych, takich jak mozaiki żyrandol oraz lampy.

W każdej z sal panuje nieco inna atmosfera: na dolnej kondygnacji dominuje kombinacja czarno-białych i brązowo-białych krowich skór, którymi są obite loże i krzesła, dodatkowym elementem wykończenia są deski dębowe, olejowane lub emaliowane na kolor biały.

Centrum górnej kondygnacji stanowi bar i stół kelnerski, wyłożony panelowaniem w kolorze butelkowym. Wokół baru zaprojektowano dwie sale, w których dominuje naturalny dąb, malowana cegła i loże wykończone ciemnozielonym aksamitem. I zniewalające podniebienia wszystkich miłośników bawarskiej kuchni potrawy: golonka z chrupiącą skórką i soczystym mięsem, sznycel wiedeński z cielęciny oraz gulasz bawarski – to przecież znaki rozpoznawcze restauracji.

Althaus mieści się przy ul. Świętojańskiej 81. Projekt wnętrz: PB/STUDIO i Filip Kozarski

Więcej: www.restauracjaalthaus.pl, www.p-bstudio.com, www.ipreferanalog.pl

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Uczta dla oczu

Uczta dla oczu

Sztokholm | 21 marca 2024

Erik Bratsberg zaprojektował restaurację Persona, której wnętrze przypomina dom

Przytulny minimalizm

Przytulny minimalizm

Gdynia | 20 stycznia 2024

Dwupoziomowy apartament w gdyńskim Orłowie projektu Karoliny Ossowskiej

Tu się czyta i rozmawia

Tu się czyta i rozmawia

Gdynia | 12 stycznia 2024

Przystań Widna została zaprojektowana z myślą o mieszkańcach. Ale tu przyjemnie!