Architektura z misją: bajecznie kolorowy projekt Zav Architects

Wyspa Ormuz, położona w cieśninie Ormuz, zajmuje obszar 42 km kwadratowych, łącząc Zatokę Perską z Zatoką Omańską. Jej strategiczne położenie sprawiło, że stała się jednym z ulubionych punktów odwiedzin podróżników – Marcopolo dwukrotnie odwiedził Ormuz, w 1272 i 1293 roku, opisując miasto jako kwitnące centrum handlowe.

Tęczową dolina, położoną w południowo-zachodniej części wyspy, wyróżnia wielokolorowa ziemia. Na jej różnorodność składa się blisko 70 barw, za które odpowiadają rozmaite kamienie i minerały, przez co jest niezwykle wyjątkowym punktem na geologicznej mapie świata. Wyspa była niegdyś zamieszkana przez dziesiątki tysięcy mieszkańców, jednak aktualnie liczba ta spadła poniżej 10 000. Wielu z nich jest bezrobotnych od czasu, gdy stosunki z Omanem, ważnym partnerem handlowym, uległy zepsuciu podczas prezydentury Mahmuda Ahmadineżada.

Koloryt przestrzeni doskonale oddaje miejscowa urbanistyka będąca dziełem pracowni Zav Architects. Projekt Presence in Hormuz miał na celu polepszenie relacji społecznych pomiędzy lokalnymi mieszkańcami. Składają się na niego liczne, niewielkie kopuły zaprojektowane z wykorzystaniem unikatowej technologii SuperAdobe opracowanej przez urodzonego w Iranie architekta Nadera Khalili. Niewielka skala budynków sprawia, że ich budowa oraz utrzymanie pozostają w zasięgu możliwości lokalnych rzemieślników i niewykwalifikowanych robotników, a ich forma została zaprojektowana tak, aby zachęcić turystów do odwiedzenia wyspy, będąc alternatywą dla standardowych apartamentowców w wieżowcach.

– Architektura może pełnić rolę pośrednika, który łączy interesy różnych grup, od państwa i inwestorów po różne klasy i grupy ludzi – wspomina zespół projektantów. W sumie projekt obejmuje 15 domów wakacyjnych, które tworzą połączone ze sobą kopuły o różnej wielkości. Struktury te stoją obok innych formacji, w których znajdują się restauracje, kawiarnie, sklepy z pamiątkami, informacja turystyczna i recepcja. Architekci ułożyli kopuły blisko siebie, aby stworzyć poczucie wspólnoty i nadać osiedlu charakterystyczny zarys zaczerpnięty z naturalnych form wyspy.

Więcej na: www.zavarchitects.com